COCCIÓ

a foc lent SP, amb poc de foc / [coure un aliment] amb un foc molt fluixet i durant una estona llarga (EC, T)

Deixa que l’arròs es cogui a foc lent i estarà llest per dinar / Això ha de bullir a foc lent

a foc viu (ant.), fer xup-xup (p.ext.), al bany maria (p.ext.)

a foc viu SP, amb molt de foc / [coure un aliment] amb un foc molt fort i durant una estona curta (EC, T)

El dinar ja fa estona que està fet. Per escalfar-te’l, posa la paella a foc viu

a foc lent (ant.)

a la brasa SP, cuit damunt les brases (R-M)

A ple bosc vàrem fer carn a la brasa sobre branquillons de pi, i va ser gustosíssima / Són molt bons els pebrots a la brasa (R-M)

al caliu (p.ext.), a l’ast (p.ext.), a la petarrellada (p.ext.)

a la llosa SP, dit del sistema de cocció i del menjar fet damunt una llosa de llicorella, prèviament escalfada i sovint untada i preparada amb certs ingredients (EC)

Fer cargols a la llosa (EC)

a la petarrellada (p.ext.)

a la petarrellada SP, manera de coure els aliments posant-los sobre una rajola i cobrint-los de llenya encesa (EC)

Caragols a la petarrellada / Castanyes, pinyes, a la petarrellada / Vam fer carn a la petarrellada (IEC, IEC, *)

a la llosa (p.ext.), a la brasa (p.ext.)

a la planxa SP, dit de la carn o peix cuits sobre la planxa de les cuines de ferro o sobre un tros de planxa de ferro posada sobre el foc de la cuina (EC)

Avui per sopar farem pit de pollastre a la planxa i una mica d’amanida

al bany maria SP, procediment de cocció o escalfament que consisteix a posar el que es vol coure o escalfar dins un recipient i aquest dins un altre ple d’aigua, que és el que rep directament l’acció del foc (IEC)

Has de fer la melmelada al bany maria / Escalfa les farinetes del menut al bany maria

a foc lent (p.ext.)

al caliu SP, cuit entre la cendra calenta / coure (un aliment) colgant-lo entre les brases i la cendra (R-M, EC)

Els codonys ben madurs són molt bons cuits al caliu / De postres menjarem pomes al caliu (R-M)

a la brasa