COCCIÓ

a foc viu SP, amb molt de foc / [coure un aliment] amb un foc molt fort i durant una estona curta (ECT)

El dinar ja fa estona que està fet. Per escalfar-te'l, posa la paella a foc viu

a foc lent (ant.)

a la llosa SP, dit del sistema de cocció i del menjar fet damunt una llosa de llicorella, prèviament escalfada i sovint untada i preparada amb certs ingredients (EC)

Fer cargols a la llosa (EC)

a la petarrellada (p.ext.)

a la petarrellada SP, manera de coure els aliments posant-los sobre una rajola i cobrint-los de llenya encesa (EC)

Caragols a la petarrellada / Castanyes, pinyes, a la petarrellada / Vam fer carn a la petarrellada (DIEC1DIEC1*)

a la llosa (p.ext.), a la brasa (p.ext.)

a la planxa SP, dit de la carn o peix cuits sobre la planxa de les cuines de ferro o sobre un tros de planxa de ferro posada sobre el foc de la cuina (EC)

Avui per sopar farem pit de pollastre a la planxa i una mica d'amanida

al bany maria SP, procediment de cocció o escalfament que consisteix a posar el que es vol coure o escalfar dins un recipient i aquest dins un altre ple d'aigua, que és el que rep directament l'acció del foc (DIEC1)

Has de fer la melmelada al bany maria / Escalfa les farinetes del menut al bany maria

a foc lent (p.ext.)

al caliu SP, cuit entre la cendra calenta / coure (un aliment) colgant-lo entre les brases i la cendra (R-MEC)

Els codonys ben madurs són molt bons cuits al caliu / De postres menjarem pomes al caliu (R-M)

a la brasa (p.ext.)