CARN

bistec tàrtar SN, carn picada de bou o de vedella, adobada amb rovell d’ou, ceba trinxada i espècies, que es menja crua (IEC)

Al restaurant demanaré bistec tàrtar, que allí el fan molt bo

bistec rus (p.ext.), bistec alemany (p.ext.)

cap de mort SN, part de la carn de bou compresa entre la falda i la sofraja i que correspon al davant de la cuixa (EC)

Posa’m sis talls de cap de mort

tapa plana (p.ext.), tall rodó (p.ext.)

carn d’olla SN, plat compost de carn, pilota, verdura, llegums, embotits i altres ingredients, bullits a l’olla (IEC)

Només mengem carn d’olla per Nadal

carn morta SN, carn que ha perdut la sensibilitat a causa d’una lesió, un cop, etc. (EC)

Va tenir un accident i va perdre la sensibilitat a la cuixa, ja la hi podies picar que no se’n sentia; era carn morta

pell morta (p.ext.), carn viva (p.ext.)

carn viva SN, la carn pròpiament dita (per oposició a pell) (IEC)

El tall era tan profund que es veia la carn viva

carn morta (p.ext.), sang viva (p.ext.)

filet bord SN, carn de les llonzes del coll, molt melosa però poc vistosa, que es menja com a bistec o guisada

Cuinava filet bord amb bolets

filet de pobre

[Reus]

filet de pobre SN, carn de les llonzes del coll, molt melosa però poc vistosa, que es menja com a bistec o guisada (IEC)

De segon plat hi ha filet de pobre guisat amb pèsols i pastanaga

filet bord (Reus)

tall rodó SN, peça de carn d’un animal, llarga i rodona, destinada principalment a rostits (EC)

Posa’m quatre-cents grams de tall rodó

cap de mort (p.ext.), tapa plana (p.ext.)

tapa plana SN, carn dels animals bovins corresponent a la part posterior de la meitat superior de la cuixa, entre el cap de mort i el tall rodó de la cuixa (EC)

Posa’m quatre talls primets de tapa plana

cap de mort (p.ext.), tall rodó (p.ext.)